JEŠ MÁLO, ALE NECHUDNEŠ?

Kalorický deficit. To je pojem, s ktorým ste sa už asi stretli, pokiaľ je vo vašom záujme schudnúť / nabrať svalovú hmotu.Je to jednoduchá matematika. Pokiaľ chcete chudnúť, je podstatné, aby ste mali príjem nižší než výdaj, a teda vytvárali kalorický deficit.Pokiaľ prijmete viac kalórií, ako spálite, ste v kalorickom nadbytku, a teda priberáte. Je v tom ale malý háčik. Možno by ste si mysleli, že čím menej kalórií príjmete a vytvoríte čo najväčší kalorický deficit, schudnete viac. Lenže, to že málo jete, je paradoxne jedna z najčastejších príčín, prečo sa vám vo vašej snahe nedarí.








Váš organizmus potrebuje nejakú energiu na to, aby vôbec mohol fungovať - aby ste mohli dýchať, aby vaše srdce a orgány pracovali správne, aj keby ste celý deň nič nerobili - označuje sa to pojmom bazálny metabolizmus (BMR). Každý z nás má toto BMR odlišné, záleží od viacerých faktorov, no vieme, že tvorí približne 50-70 % tvojho kalorického výdaja počas dňa. Ak máte napríklad BMR 1500 kcal, a dlhodobo sa stravujete hlboko pod toto číslo (napr. jete 1x alebo 2x denne), a dosiahnete v konečnom dôsledku priveľký kalorický deficit (500<), vystavujete telo veľkému stresu a my vieme že stres a stresový hormón kortizol spôsobujú toľko zla... Telo sa jednoducho prepne do akéhosi šetrného režimu a vaše chudnutie, resp. spaľovanie tukov sa zastaví. Naše telo je inteligentné, ak vidí, že nedostáva, to čo potrebuje, môže sa na naše chudnutie vykašľať, bojuje o "prežitie". V takomto prípade nastáva ešte jedna horšia situácia, a to že, pri dlhodobom znížení kalórií (a nedajbože zníženom príjme bielkovín pod 1g/kg váhy) začína telo brať energiu z vašich svalov, a prichádzate o to najcennejšie - svalovú hmotu. Totiž to, koľko budeme chudnúť z tukových zásob, je určitým spôsobom limitované, aj preto môže byť vysoký kalorický deficit neúčinný a kontraproduktívny. Tým môžme dospieť až k tomu, že nakoniec nám možno aj ubudne z našej váhy, ale postava bude vyzerať ešte horšie, lebo sme spaľovali svaly a nie tuky, čo je pri chudnutí proste nežiadúce.

RIEŠENIE je jednoduché - ak chcete svoje stravovanie udržať dlhodobo, musíte vytvoriť rozumný kalorický deficit, a držať svoj príjem kalórií približne o 20% nižší, ako je potrebné na udržanie váhy. V prepočte to môže znamenať cca 200-500 kcal denne. Vaše telo nebude hladovať, nebude si brať energiu zo svalov, a zabezpečíte dlhodobé spaľovanie tukov, bez stresu, bez zadržiavania vody, čo je jeden z ďalších vedľajších účinkov zníženého príjmu kalórií, a môže spôsobiť opačný problém - číslo na váhe dokonca vyššie, aj napriek kalorickému deficitu.


TO, AKO NASTAVIŤ KALORICKÝ DEFICIT, a ako najlepšie rozvrhnúť makroživiny, URČUJE AJ VÁŠ NEUROTYP - viac sa dozviete v sekcii NEUROTYPY